Четвърти ден токсичен въздух в много райони на страната. Четири пъти

...
Четвърти ден токсичен въздух в много райони на страната. Четири пъти
Коментари Харесай

Четвърти ден критично положение с мръсния въздух в Пловдив

Четвърти ден отровен въздух в доста региони на страната. Четири пъти над нормата фини прахови частици бяха регистрирани тук-там в София. Критично е ситуацията в Пловдив и Шумен. Рекордьорът от през вчерашния ден Горна Оряховица бележи намаляване на замърсяването през днешния ден, само че още веднъж то е доста над нормата - цели три пъти, заяви Нова тв.

Основен замърсител през зимата са печките на твърдо гориво безапелационни са специалистите. " Твърди горива, постоянно некачествени, сурова мокра дървесина и въглища с високо наличие на пепел и сяра ", изброява Тодорка Петкова, основен специалист към отдел " Мониторинг на въздуха ".

От пресцентъра на Министерството на образованието оповестиха, че при постъпване на предварителна информация за предстоящо завишаване на нормите до рискови равнища, учебните заведения ще бъдат предупреждавани от РЗИ и МОН за предприемане на съответни ограничения. Сред тях са ограничение на провеждането на занятия навън, в това число визити отвън учебно заведение, както и учестен режим на влажно разчистване в постройките.

Ще бъде основана и нормативна опция в дни с рискови равнища на фини прахови частици във въздуха от образователни занятия, по преценка на родителите, да бъдат освобождавани възпитаници с хронични болести на дихателните пътища.

Пулмолозите предлагат хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови болести да заобикалят нескончаем престой на открито. Директорите на учебни заведения и детски градини са предизвестени да не организират занятия навън.

Замърсяването на въздуха през днешния ден бе планувано и Столичната община разгласи използването на " зелен билет " - на цена от 1 лев за цялата градска мрежа, за да се ограничи използването на коли.

На пресконференция депутати и общински съветници от ГЕРБ дадоха информация за подхванатите мерки за оправянето със замърсяването на атмосферния въздух в столицата и високото наличие на фини прахови частици.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков увери, че Народното събрание също подхваща ограничения за оправянето с казуса и даде за образец измененията в данъчния закон, с които се увеличи данъкът за старите коли.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР